UyuşturucuAna Sayfa » Uyuşturucu çeşitleri » Bonzai Nedir

Bonzai Nedir

Bonzai sentetik bir maddedir. Esrarın yol açtığı belirtilere benzeyen etkileri olan psikoaktif bir maddedir. Bu yüzden sentetik esrar olarak da bilinmektedir. Bonzai sentetik esrarın sokaklarda kullanılan ismidir diyebiliriz.




Tetrahidrokannabinol (THC), esrarın etken maddesidir. Hint keneviri bitkisinde doğal olarak bulunan bir maddedir. Kana karıştığı zaman keyif verici ve sinirleri gevşetici özelliği bulunmaktadır. Tetrahidrokannabinol, hint keneviri bitkisinin dişisinde erkeğine oranla çok daha fazla miktarda bulunmaktadır. Esrarın (marijuana) , dişi hint kenevirinden elde edilmesinin sebebi budur.

Bonzainin yaygın olarak kullanılan diğer isimleri sentetik thc, jamaican, jamaican gold, jamaican gold extreme, k2, spice, black magic, black mamba, spice silver, spice gold, spice diamond, spice arctic synergy, spice tropic synergy, spice egypt, yucatan fire, smoke, sence, chillxdir.  

İçeriği değişebildiği için etkileri de değişiklikler gösterebilmektedir. Başlıca etkileri; aşırı endişe, algıda değişiklikler, varsanılar, gevşeme, şüphecilik, kolay yönlendirilebilme, yükselmiş duygu durum, gerçeği değerlendirebilme becerisinde azalma, olayları algılayabilmede sorunlar, aşırı reaksiyon gösterme, bağımlılık, kusma, ağızda kuruluk, çekilme belirtileri, kalp atım hızında artma, çarpıntı, kan basıncında artma, kalp krizi, huzursuzluk ve akıl karışıklığıdır.

Esrarda olduğu gibi bonzainin de en yaygın kullanım şekli sigara olarak içilmesidir. Nadir de olsa buharının solunması şeklinde de kullanımı vardır. Bunun için hazırlanan düzeneğe bonzai kullanıcıları bong, kova ya da şaşal gibi isimler takmaktadır. 

Bonzaide bağımlılık hızla gelişmektedir. Tolerans yani kullanılan maddeden alınan etkiyi elde edebilmek için daha fazla miktarda madde gerekmesi de hızla gelişmektedir. Gelişen bu tolerans da zaten bağımlılığın iyi bir göstergesidir.

Bağımlılık tedavisinde ilk yapılacak olan vücudu maddeden arındırmak yani detoksifikasyondur. Detoksifikasyon evresinde amaç, madde kesildikten sonra meydana gelecek olan yoksunluk belirtilerini ortadan kaldırabilmektir. Detoksifikasyondan sonraki basamaklar; bilişsel davranışçı tedaviler, motivasyonel görüşme teknikleri ve nüks önleme tekniklerinin kullanılmasıdır. Ailelerin bağımlılık konusunda yeterli bilgiye sahip olup tedaviye katılımları da büyük önem taşımaktadır. Nüksleri önleme amacıyla tedavinin en az bir yıl devam etmesi çok önemlidir.

0 yorum:

Yorum Gönder