UyuşturucuAna Sayfa » Uyuşturucu Maddeler » Meskalin(Kaktüs) Nedir

Meskalin(Kaktüs) Nedir

Peyote kaktüsü türü üzerine ilk sistemli araştırmayı, 1886 yılında Ludwig Lewin yayımlamıştır. Oysa aynı bitki; Meksika ve Güneybatı Amerikan yerlilerinin ve ilkel kabilelerin çok eskilerden beri tanıdıkları ve kullandıkları bir maddedir. Mistik törenlerde, düşünceyi değiştirmek, farklı boyutları algılamak, doğa ötesi güçlerle ilişki kurmak ve gerçeği keşfetmek amacıyla kullanılmıştır. Meskalinin yapısı LSD ve psilocybin gibi maddelerden farklı olsa da; benzer etkiler ortaya çıkarttığından halüsinojen bir madde olarak kabul edilir. Etkisi LSD’ye benzer. Meskalin, Peyote kaktüsünün başlıca aktif maddesidir. Küçük tazemsi görünüşlü bir kaktüsdür. Küçük kaktüs başı, küçük kaktüs içkisi, kaktüs, doruklar, ay, yarım ay, kötü tohum, büyük şef gibi isimleri vardır.

Bir ananas büyüklüğü ve şeklinde bir bitki olan, Meksika meskal kaktüsünün halüsinojenik (hayal yaratıcı) etkileri vardır. Genellikle ‘düğmeler’ (Buttons) olarak adlandırılan iki dilim, tepe kısmından kesilir, doğranır ve kurutulur. Daha sonra, bu parçalar çiğnenir veya öğütülerek toz haline getirilir ve sonra da ya yutulmak üzere kapsüllere konur veya içilen bulanık kahverengimsi-gri renkte bir sıvı yapmak üzere kullanılır. Bunların kuvvetli, acı bir tadı vardır ve etkileri on veya fazla saat sürer.

Mescaline,  bu  düğmelerden  elde  edilen  aktif  maddedir.  Bu,  kapsüller  içersinde kristalize beyaz bir toz olarak veya ampulle içinde bir sıvı olarak satılabilir.
 

Genellikle ağız yoluyla çiğnenerek, ancak bazen enjeksiyon ile de kullanılır. Çay, kahve, süt, portakal suyu ve diğer içeceklerle alınabilir. Kristal toz, kapsüller veya sıvı olarak küçük ampuller halinde bulunur.

Etkileri
 

5 mg/kg meskalin, ışık ve renklerle ilgili şiddetli halüsinasyonlara neden olup farklı psişik etkiler yaratır. Alındıktan 30 dk. sonra etkileri ortaya çıkar ve 12 saat içinde de sonlanır. Güvenli ve rahat bir ortamda alınmadığında olumsuz etkiler yaratabilir. Alındıktan sonra görsel izlenimler yoğunlaşmaya başlar, renklerde keskinleşme, görsel halisünasyonlar, öfori, her şeye karşı ilgisizlik, normal şartlarda olağan gözüken şeylerin olağanüstü belirtilere sahip olması, derinlik, zaman ve yer algılarının ortadan kalkması, yönelim bozukluğu, vücut ısısı ve kan basıncında artma, uykusuzluk ve zayıflık görülür.
 

Meskalin kullanımı, algılanmakta olan her şeyin çarpıtılmasına, renklerin ve seslerin değişmesine, renklerin ses, seslerin de renk olarak algılanmasına neden olurlar. Meskalin LSD’den farklı olarak daha ziyade renklerle ilgili duyumlarda etki yapar. Kullanım esansında bilinç dışına itilmiş bir çok imaj ve bilgi ortaya çıkabilir. Sinestezi ve paresteziler görülebilir. Yan etkileri arasında panik atak, depresyon, paranoid hezeyanlar, göz bebeğinde büyüme, konfüzyon, intihar girişimleri vardır. Uzun vadede, kullanıcının hezeyan ve halüsinasyonlarına, depersonalizasyon ve derealizasyon eşlik ettiğinden psikozla karışan tablolar görülebilir.

Yoksunluk Belirtileri
 

Belli bir yoksunluk belirtisinden bahsedilmemiştir; ancak bağımlılık yapıcı etkileri yüksektir. Toleransı arttırır.

Entoksikasyon ve sonuçları

 

Yüksek doz alındığında depersonalizasyon, derealizasyon, anksiyete ve panik durumları görülür.

5 yorum:

  1. Hasta insanlarda saman dini ayinlerin de kullanilmis bizde cogu insanin piskolojisi bozuk zaten turkiyede denense belki fayda gorur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tedavi edici yönü mutlaka etkili olacaktır.Sonuçta doğru kullanımlarda bir ilaçdan daha etkin tedavi edebilir.Tehlikeli olan bağımlılığı yüksek olması.Bu da bizim ülkemizdeki madde kullanıcıların en zayıf noktasıdır.

      Sil
  2. Peyote kaktüsü yeterince anlatıldığı için san pedroyu da ben anlatayım. Peru'da çok kez deneyimlediğim kutsal bir kaktüs türüdür. Trichocereus ailesinden alt türü Pachanoi'dir. Echinopsis Pachanoi olarakta bilinir. Almanya'da bulamadığımdan Türkiye'ye her gelişimde gittigidiyordan en az 5 tane alıp öyle dönerim tatilden. Şamanizm'de ruhsal güçlenme ve aydınlanma amaçlı kullanılır. San pedro kaktüsü; Kızılderililer, Hopi ve Azteklerde kutsal olan bir kaktüs çeşididir...

    YanıtlaSil