UyuşturucuAna Sayfa » Uyuşturucu Yasalar » Uyuşturucu Madde Bağımlılarının Topluma Yeniden Uyum Aşamasında Sağlanan Eğitim İmkanları

Uyuşturucu Madde Bağımlılarının Topluma Yeniden Uyum Aşamasında Sağlanan Eğitim İmkanları

Madde bağımlılarının topluma yeniden uyumu aşamasında  rehabilitasyonun  bir  diğer  parçası olarak  görülen,  eğitimlerine  devam  etme  ve meslek   edindirme;   bağımlıların   geleceklerineyönelik bir amaç edinebilmeleri için bir araç vazifesi görmektedir.

Türkiye İş Kurumu’nun 2012 Yılı Faaliyet Raporu’na göre; İşgücü piyasasının dezavantajlı unsurlarından biri olan hükümlü/ eski hükümlülerin istihdamını kolaylaştırmak üzere Adalet Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılarak, tahliyelerine belli bir süre kalan hükümlülerin, ayrıca eski hükümlülerin işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleklerde çalışabilmelerini sağlamak amacıyla işgücü yetiştirme kursları düzenlenmektedir (Türkiye İş Kurumu 2012 Yılı Faaliyet Raporu 2012).


İşgücü piyasasının dezavantajlı  unsurlarından biri olan hükümlü/eski hükümlülerin istihdamını kolaylaştırmak üzere, İŞKUR tarafından 2012 Yılında Düzenlenen Aktif İşgücü Piyasası Programları kapsamında hükümlülerin mesleki eğitimlerine yönelik çalışmalar kapsamında; 334 kurs açılmış olup, bu kurslara 4.483 (4.284 erkek,199 kadın) hükümlü katılmıştır. Aynı program kapsamında eski hükümlülere yönelik 20 kurs açılmış ve bu kurslara 198 kişi katılmıştır (Türkiye İş Kurumu 2012 Yılı Faaliyet Raporu, 2012). Mesleki eğitim verilen hükümlü/eski hükümlülerin hangi suçtan ceza aldıkları hususunda ise herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSMEK tarafından İstanbul’da toplumun dezavantajlı kesimi olarak nitelendirilen özürlülere, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerindeki hastalara, huzurevi ve darülacezelerdeki yaşlı ve bakıma muhtaç olanlara ve cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklulara toplumsal sorumluluk çerçevesinde eğitimler verilmektedir. İSMEK 2012-2013 eğitim yılında dezavantajlı gruplardan olan tahliye öncesi mahkumlara yönelik 20 branşta düzenlenmiştir. Bu mesleki eğitim kurslarına 1.765 kursiyer katılım sağlamıştır (İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı 2013).


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir başka hizmet birimi olan İSMEM’de rehabilitasyonun bir parçası olarak sürdürülen eğitim çalışmaları, meslek edinme aşamasında olan gençlerin gelecek yaşantılarına daha donanımlı olarak başlamalarına olanak sağlamaktadır. Bu anlamda; kuruma gelen gençler, dışarıdan eğitim tamamlama programlarına kaydedilmekte ve kurum içinde verilen eğitim seviyelerine uygun alternatif eğitim programına devam etmektedirler. 2012-2013 tarihleri arası düzenlenen Meslek Eğitim Kurslarına 137 genç katılmıştır (İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı 2013).


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren Münir Onat Gençlik Merkezi ve Akınal Gençlik Merkezi vasıtasıyla risk altındaki 112 çocuğa yönelik; İngilizce, müzik, fotoğrafçılık, el sanatları, bilgisayar, mozaik kursları ile üniversiteye hazırlık kursları düzenlenmiştir. Ayrıca Toplumsal Duyarlılık Projesi kapsamında Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri öğrencileritarafından kurumda kalan tüm çocuklara beslenme, hijyen ve sağlıklı yaşam konusunda eğitimler verilmiştir. Müftülükçe kurumda kalan tüm çocuk ve gençlere din kültürü ve ahlak konusunda eğitimler verilmiştir (Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 2013).


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Oya Bahadır Yüksel Gençlik Merkezi, 2011 yılı itibari ile Türkiye’de bir ilk olarak, tedavide kalan çocukların aynı zamanda bağımlılık tedavisinde yatılı kalıp aktif öğrenci olarak da okula gitmelerini sağlamıştır. Bu  kapsamda 2012 yılında 118 çocuktan 11’i yataklı tedavi esnasında okullarına da gönderilerek eğitimlerine aynı anda devam etmiştir. Ayrıca, 27 çocukta meslek kurslarına yönlendirilmiştir (Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 2013).

0 yorum:

Yorum Gönder